Εμφύτευμα η Γέφυρα

Εμφύτευμα η Γέφυρα

Γέφυρες

Οι γέφυρες μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά, με διάφορες τεχνικές και ποικίλουν σε μέγεθος, ανάλογα με τον αριθμό των ελλείποντων δοντιών που συμπληρώνουν. Οι γέφυρες στηρίζονται στα φυσικά δόντια που υπάρχουν στο στόμα εκατέρωθεν των κενών, αφού πρώτα προετοιμαστούν με τρόχισμα προκειμένου να μπορεί να κουμπώσει η γέφυρα επάνω τους. Αυτό είναι και το μεγάλο τους μειονέκτημα, καθώς η θυσία των οδοντικών ιστών που γίνεται για την εφαρμογή της γέφυρας είναι μεγάλη. Οι γέφυρες μπορεί να κατασκευάστούν από μέταλλο, πορσελάνη, ζιρκόνιο ή συνδιασμό μετάλλου και πορσελάνης.

Όταν χάνεται ένα χαλασμένο δόντι, είτε λόγω τερηδόνας είτε λόγω κατάγματος, το κενό μπορεί να αντικαταστεθεί είτε με οδοντικό εμφύτευμα είτε με γέφυρα. Ενώ και οι δύο κατασκευές πρακτικά προσφέρουν το ίδιο – ένα τεχνητό δόντι, ικανό να αποκαταστήσει τη μασητική λειτουργία της περιοχής, οι δύο θεραπείες παρουσιάζουν διαφορές ως προς τη διάρκεια ζωής, την αντοχή, το κόστος και τη χρονική διάρκεια των ραντεβού. Ας κάνουμε τη συγκριση!

Οδοντικά εμφυτεύματα
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητά δόντια που στηρίζονται επάνω σε μία τεχνητή ρίζα κατασκευασμένη από τιτάνιο. Η τεχνητή ρίζα τοποθετείται χειρουργικά με αναισθησία μέσα στο οστό και οστεοενσωματώνεται σε 3-4 μήνες με έναν φυσιολογικό μηχανισμό, έτσι ώστε να είναι αρκετά ανθεκτικό για να μπορεί να επωμιστεί το βάρος της μάσησης. Η φυσική οστεοενσωμάτωση είναι ένα χαρακτηριστικό του τιτανίου, το οποίο κάνει το υλικό κατάλληλο για τα οδοντικά εμφυτεύματα. Επάνω στην τεχνητή ρίζα τοποθετείται στη συνέχεια το τεχνητό δόντι, το οποίο μπορεί να είναι κατασκευασμένο είτε από μεταλλο και πορσελάνη, ως πιο οικονομική επιλογή, είτε από ζιρκόνιο, ως μία άκρως αισθητική επιλογή, ιδιαίτερα για την πρόσθια περιοχή του χαμόγελου. Η σύνδεση της τεχνητής ρίζας με το τεχνητό δόντι γίνεται είτε μέσω συγκόλλησης είτε μέσω κοχλίωσης. Τα εμφυτεύματα απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, που περιορίζεται σε καλή στοματική υγιεινή και τακτικό οδοντιατρικό καθαρισμό ανά 6 μήνες. Ό,τι δηλαδή χρειάζονται και τα φυσικά δόντια!

Τι να διαλέξω

Τα εμφυτεύματα πλεονεκτούν στην αντοχή τους και στην αισθητική τους, έναντι των γεφυρών. Επιπλέον διατηρούν τον όγκο του οστού της γνάθου καθώς στηρίζονται σε αυτό, σε αντίθεση με τις γέφυρες, κάτω από τις οποίες με την πάροδο των χρόνων παρατηρείται απορρόφηση του οστού. Το μεγαλύτερο τους όμως πλεονέκτημα είναι ότι δεν επηρεάζουν τα φυσικά δόντια, καθώς δεν τροχίζονται όπως γίνεται με τις γέφυρες. Από την άλλη, το κόστος και η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας θεραπείας με εμφυτεύματα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις γέφυρες, οι οποίες μπορεί να ολοκληρωθούν και σε 2-3 εβδομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο ότι τα εμφυτεύματα αντέχουν πολύ περισσότερα χρόνια σε σχέση με τις γέφυρες και ότι οι γέφυρες θα χρειαστεί να αντικατασταθούν σε 7-10 έτη, μακροπρόθεσμα η διαφορά τους κόστους τους είναι αμελητέα.

Για την επιλογή λοιπόν της κατάλληλης θεραπείας, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι παράγοντες αισθητικό αποτέλεσμα, χρονική διάρκεια και κόστος, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός. Για παράδειγμα εάν η αποκατάσταση των δοντιών πρέπει να γίνει άμεσα λόγω ενός event, τότε οι γέφυρες είναι η θεραπεία επιλογής. Αντίθετα, εάν κάποιος αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση μετά τα φυσικά δόντια, τότε τα εμφυτεύματα μπορούν να προσφέρουν υψηλή αισθητική και μόνιμο αποτέλεσμα.

Πηγή: Smiles.gr

Ευάγγελος Παπακυρίτσης