Προσθετική δοντιών

Κάποιες φορές η απώλεια των φυσικών δοντιών είναι αναπόφευκτη. Δημιουργείται λοιπόν η ανάγκη να αναπληρώσουμε τις απώλειες αυτές τεχνητά. Μπορούμε λοιπόν με την προσθετική να έχουμε όσο το δυνατόν ένα φυσικό αποτέλεσμα για ένα ή περισσότερα δόντια που χάθηκαν, καθώς επίσης να επαναφέρουμε στον ασθενή τις χαμένες φυσικές λειτουργίες (μασητική, φωνητική, αισθητική), χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα ζωής του. Οι στεφάνες – θήκες, οι γέφυρες από πορσελάνη, οι μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες περιλαμβάνονται στην προσθετική και είναι έτσι δουλεμένα ώστε να μοιάζουν απολύτως φυσικά και να χαρίζουν ασφάλεια και ικανοποίηση.

Η στεφάνη – θήκη τοποθετείται για να προστατεύσει ένα εκτενώς σφραγισμένο ή απονευρωμένο δόντι. Οι γέφυρες είναι ακίνητες προσθετικές εργασίες, που αντικαθιστούν και αυτές ένα η περισσότερα δόντια και στηρίζονται σε δύο τουλάχιστον φυσικά δόντια στηρίγματα, σταθερά κολλημένες. Οι ολικές και οι μερικές οδοντοστοιχίες (μηχανάκια), αντιθέτως είναι κινητές μασέλες και σχεδιάζονται έτσι ώστε να αφαιρούνται και να επανατοποθετούνται στο στόμα από τον ίδιο τον ασθενή. Μας χρησιμεύουν όταν έχουν χαθεί όλα τα φυσικά δόντια ή ένα μεγάλο μέρος αυτών, το οποίο δεν είναι ικανό να αποκατασταθεί με γέφυρα.

Με τις προσθετικές λοιπόν εργασίες επιλύουμε τόσο τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα, με γρήγορες και εύκολες διαδικασίες, που μας δίνουν λύσεις με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το κόστος των εμφυτευμάτων.

Ευάγγελος Παπακυρίτσης