Περιοδοντολογία

Η μεγαλύτερη σημασία στην αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας είναι η έγκαιρη διάγνωση της, αφού δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα στο αρχικό της στάδιο και εμφανίζεται ως ουλίτιδα. Η αθεράπευτη λοιπόν ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Σε έναν προσεχτικό όμως κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο ο οδοντίατρος μπορεί να τη διαγνώσει. Η υποχώρηση των ούλων και των οστών που στηρίζουν τα δόντια δημιουργούν κινητικότητα στα δόντια και περιοδοντικούς θύλακες, τα οποία είναι τα κύρια συμπτώματα της περιοδοντίτιδας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η συνεργασία του ασθενή και η πιστή τήρηση των οδηγιών που θα του δοθούν σχετικά με την περιποίηση των δοντιών. Ο περιοδοντικός ασθενής πρέπει και μετά τη θεραπεία να έχει συχνή επαφή και παρακολούθηση από τον οδοντίατρο.

Τα ούλα έχουν ξεκολλήσει από την επιφάνεια των δοντιών και εκεί μέσα έχουν δημιουργηθεί “θύλακες” στους οποίους έχουν φωλιάσει μικρόβια. Ο περιοδοντολόγος αναλαμβάνει το σωστό καθαρισμό των “θυλάκων” με ριζική απόξεση ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις επεμβαίνοντας χειρουργικά. Οι περιοδοντικές θεραπείες πραγματοποιούνται κάτω από χορήγηση αναισθησίας και αναλγητικών. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Ευάγγελος Παπακυρίτσης