Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης

Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης

Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης

Κατά την εγκυμοσύνη το σώμα της μέλλουσας μητέρας αλλάζει – το ίδιο και η στοματική της κοιλότητας, ως μέρος του σώματος που επηρρεάζεται από τις ορμονικές αλλάγες και απαιτεί αυξημένη φροντίδα της στοματικής υγείας.
Τα δόντια και τα ούλα πλήττονται από το 1ο κιόλας τρίμηνο της κύησης, γεγονός που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται και οι οποίες διαταράσσουν τους ιστούς των ούλων, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθραυστοι και να αιμορραγούν ευκολότερα. Είναι αναμενόμενο λοιπόν, ακόμη και αν δεν είχατε πριν πρόβλημα, να διαπιστώσετε ότι ματώνουν τα ούλα σας όταν πλένετε τα δόντια σας ή όταν δαγκώνετε κάτι σκληρό.

Τι είναι

Πρόκειται για την ουλίτιδα κύησης ή αλλιώς ουλίτιδα εγκυμοσύνης, και έχει την ίδια ακριβώς αιτία με την κλασσική ουλίτιδα. Τα μικρόβια και τα υπολείμματα των τροφών συνθέτουν τη μικροβιακή πλάκα, η οποία επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν βλάβες στα ούλα. Οι ορμονικές αλλάγες που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα, διευκολύνοντας την εκδήλωση των αρνητικών επιδράσεων των μικροβίων στα ούλα και στα δόντια.

Που οφείλεται

Δύο ακόμη λόγοι που ευθύνονται για την ουλίτιδα κύησης, είναι ότι πολλές γυναίκες έχουν την τάση να τρώνε περισσότερα γλυκά και σνακ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι δεν τηρούν τα ωράρια των βασικών γευμάτων και της στοματικής υγιεινής. Μάλιστα πολλές φορές η στοματική υγιεινή δυσχεραίνεται από αναγούλες που μπορεί να προκαλούνται από την οδοντόβουρτσα ή ακόμη και από τη γεύση ή μυρωδιά της ίδιας οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό και που πλέον είναι ενοχλητική.

Πως αντιμετωπίζεται

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Έτσι εάν προγραμματίζετε πιθανή εγκυμοσύνη τους επόμενους μήνες, συστήνεται ένας οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισμός δοντιών έτσι ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της κύησης. Καθαρισμός δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει στο 2ο τρίμηνο για λόγους ασφάλειας και άνεσης της εγκυμονούσας. Έτσι εάν δεν έχει γίνει καθαρισμός δοντιών πριν την εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να προγραμματιστεί ένας καθαρισμός δοντιών στον 4ο μήνα κύησης και ένα δεύτερος καθαρισμός στον 6ο μήνα κύησης, προκειμένου να αφαιρέσει τα υπολείμματα μικροβιακής πλάκας και να μην επιτρέψει την εμφάνιση ουλίτιδας στο 3ο και πιο κρίσιμο τρίμηνο της κύησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις η στοματική υγεία αποκαθίσταται μετά τον τοκετό. Εάν όμως δεν δείξετε την απαραίτητη προσοχή, η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα, δηλαδή βαθύτερη φλεγμονή που μπορεί να φτάσει να επηρεάσει μέχρι και το οστό, με αποτέλεσμα τα δόντια να εκδηλώσουν κινητικότητα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, η περιοδοντίτιδα συνδέεται και με τον πρόωρο τοκετό, καθώς γυναίκες με περιοδοντίτιδα διατρέχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

Επειδή η ουλίτιδα δημιουργείται λόγω της ελλιπούς στοματικής φροντίδας, η οποία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων στο στόμα, ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί είναι η τυπική στοματική υγιεινή και το βούρτσισμα των δοντιών με μαλακή οδοντόβουρτσα μετά από κάθε γεύμα ή σνακ. Αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε καμία γεύση ή μυρωδιά οδοντόκρεμας, αρκεί και το βούρτσισμα των δοντιών μόνο με την οδοντόβουρτσα.

Πηγή: Smiles.gr

Ευάγγελος Παπακυρίτσης