Τι συμβαίνει όταν πρήζεται ένα δόντι

Όταν πρήζεται ενα δόντι

Τα οδοντικά αποστήματα δημιουργούνται όταν μία μικροβιακή λοίμωξη οδηγεί σε συλλογή πύου στο δόντι ή στα ούλα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από ελλειπή στοματική υγιεινή και ουλίτιδα που επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν στα ούλα, είτε από χαλασμένο δόντι το οποίο μικρόβια από τη στοματική κοιλότητα μπορούν να διαπεράσουν και να φτάσουν μέχρι και τις ρίζες του, στις οποίες θα δημιουργήσουν το απόστημα. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για περιοδοντικό απόστημα (στα ούλα – περιοδοντίτιδα) και στη δεύτερη για περιακροριζικό απόστημα (στο δόντι). Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει περιοδοντική και περιακρορριζική φλεγμονή, δημιουργώντας αποστήματα πιο επίμονα και πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν.

Τα οιδήματα στο στόμα μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και να προκαλέσουν μεγάλες ενοχλήσεις. Συμβαίνουν ξαφνικά, ακόμη και χωρίς να προηγηθεί πόνος που θα μπορούσε να προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οφείλονται συνήθως σε συλλογή πύου ή υγρών φλεγμονής, πολλές φορές δημιουργούν αποστήματα ή κύστεις και πρήξιμο στην περιοχή ενός δόντιου, το οποίο μπορεί να επεκταθεί μέχρι το λαιμό, εάν ευθύνεται δόντι στην κάτω γνάθο ή εώς το μάτι, εάν η αιτία εντοπίζεται στην άνω γνάθο. Τα οδοντικά αποστήματα αποτελούν επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά, και εάν υποψιάζεστε ότι πρήζεστε, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο άμεσα, ακόμη και εάν δεν πονάει κάποιο δόντι. Καθώς οιδήματα οφείλονται σε μικροβιακές λοιμώξεις, η αιματική κυκλοφορία μπορεί να μεταφέρει τη μόλυνση και σε άλλα σημεία και όργανα του σώματος, εάν αυτή δε θεραπευτεί άμεσα. Τι άλλο πρέπει να ξέρετε;

Συμπτώματα

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι έχει απόστημα, καθώς τα συμπτώματα του είναι πολύ έντονα. Τις περισσότερες περιπτώσεις στην αρχή της δημιουργίας του αποστήματος υπάρχει πόνος στην περιοχή με τη μορφή παλμών – δίνει δηλαδή την αίσθηση ότι το δόντι έχει σφυγμό και χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου. Ο πόνος επίσης οξύνεται όταν κανείς ξαπλώνει και μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι φτάνει μέχρι το πηγούνι και το λαιμό. Τα ούλα μπορεί να είναι πρησμένα, ειδικά στις περιπτώσεις που συνυπάρχει ουλίτιδα, και η μάσηση να είναι επώδυνη. Κάποιες φορές το απόστημα μπορεί να σπάσει, και καθώς το πύον ρέει μέσα στο στόμα αφήνει μία άσχημη γεύση ή και δυσοσμία. Μόλις σπάσει το απόστημα, συνήθως συνυπάρχει άμεση ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα, η οποία όμως είναι προσωρινή και τα συμπτώματα επανέρχονται όταν η περιοχή γεμίσει ξανά με πύον. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα «σπυράκι» επάνω στα ούλα, κοντά στο ύποπτο δόντι. Σπάνια ένα οδοντικό απόστημα μπορεί να δημιουργήσει και πυρετό.

Θεραπεία

Όταν τα αποστήματα θεραπεύονται έγκαιρα, η ταλαιπωρία είναι πολύ μικρότερη. Γι’ αυτό το λόγο, σε περίπτωση αποστημάτων θα πρέπει να επισκεθείτε τον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό ενώ εάν αυτό δεν είναι δυνατό πχ βρίσκεστε εκτός πόλης ή είναι νύχτα, συστήνεται να επισκεφθείτε διανυκτερεύον νοσοκομείο. Μετά την κλινική και ακτινολογική εξέταση, ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει το υπεύθυνο δόντι, να κάνει σχάση αποστήματος εάν αυτό ενδείκνυται, να συνταγογραφήσει αντιβίωση ή/και παυσίπονα ανά περίπτωση, να καθαρίσει την περιοχή με φυσιολογικό ορό και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα. Εάν πρόκειται για χαλασμένο φρονιμήτη, συνήθως η θεραπεία συνίσταται σε εξαγωγή του δοντιού. Εάν πρόκειται για τερηδονισμένο δόντι, συνήθως γίνεται απονεύρωση, ενώ εάν η αιτία βρίσκεται στα ούλα, τότε γίνεται θεραπεία ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Πηγή: Smiles.gr

Ευάγγελος Παπακυρίτσης